Weekendavisen den 12. juni 2015.
Daloon. Historien om den kinesiske landbrugsstudent, der lagde forårsruller i vores fryser som fantasifuld teaterforestilling.
Fra pandekagefabrikken
Når min mor ikke gad stå i køkkenet, ringede hun til min far og bad ham om at tage mad med hjem. Det var altid dampede ris og forårsruller, for dengang i 70’erne ventede vi stadig på den kulinariske take away-revolution. Men de kinesiske grillbarer havde vi gudskelov.
Samtidig stod S.C. Van ude på Vestre Fælledvej og eksperimenterede med at fremstille, nedfryse og distribuere forårsruller med bambus, spirer og hvidkål til de travle danske børnefamiliers spiseborde. Manden, der i 30’erne var kommet hertil fra Kina for at studere landbrug, fandt en fantastisk fornuftig forretningsmodel. Det her var nem mad til tiden, tilpasset de nye familiemønstre, hvor mødrene var udearbejdende og aftensmaden skulle være færdig i en fart.
Rullerne fra Daloon blev en succes, og i slutningen af 90’erne gik vi alle rundt og sagde med kinesisk accent, at ‘de ligger godt i maven’, for det havde vi lært af forårsrullefabrikantens fjernsynsreklamer. Dér sad Van selv og fortalte om sin kinesiske barndom og baggrund med en uimodståelig underspillet udstråling. Daloon var folkelig kult. Læs videre “De ligger godt i maven. Dramatikere: Gritt Uldall-Jessen, Jimbut Jun Feng”