Mauro Beting og Ivan Moré: Neymar. Min selvbiografi

Weekendavisen den 27. juni 2014.

Neymar. Lummer far-søn-kærlighed, lommefilosofisk lirumlarum og lam sniksnak i spekulationsprodukt om Brasiliens fodboldstjerne.

Vi kan alle begå fejl

Neymar Jr., den fremragende brasilianske fodboldspiller, har i en alder af blot 22 år udsendt din officielle selvbiografi, der er formet som ‘samtaler mellem far og søn’, naturligvis skrevet af et par ghostwriters, hyret af det marketingselskab, som styrer alle interesser, der knytter sig til fodboldspilleren som brand.

Om bogen er der kun én ting at sige: den er modbydelig. Og hvis jeg skal uddybe: selvsmagende, oppumpet, fidel og klam. Lad mig illustrere, hvad jeg mener. Jeg bringer her de første afsnit fra det kapitel, hvor Neymar Jr. fortæller:

“Alt hvad jeg har opnået, skylder jeg mine forældre og Gud. Jeg er heldig at have mere end bare en far. Ved min side har jeg mere end noget andet min bedste ven. Han er sommetider hård mod mig, men alt, hvad han gør, gør han for mig, for os. For vores familie. Fædre betyder alt for deres sønner. Det gælder også for mig. Min far tænker altid på vores fælles bedste. Jeg har lært meget af hans råd. Det er virkelig rart at have en mentor i forhold til både livet og fodbolden, der i sig selv har udviklet mig meget. Idag er jeg i stand til at kende sandt fra falskt. Vi kan alle begå fejl, men min fejl hjælper mig med at indse dem og undgå at begå nye.”

Vi kan alle begå fejl. Ja, og at udgive denne bog er absolut én af dem. Rent bortset fra, at der ikke burde stå ‘fejl’, men ‘far’ i sidste sætning, er den citerede lobhudling af Neymar Sr. til at kaste op over, og man mangler et kritisk blik skrevet fra distancen. Forfatterne er nemlig hyret af Neymar Sport & Marketing, der kontrolleres af Neymar Sr., og de har fyldt bogen med lummer far-søn-kærlighed, lommefilosofisk lirumlarum og lam sniksnak om familien og juniors karriere, der får bogen til at falde til jorden så rå spekulation.

Neymar. Min selvbiografi. Samtaler mellem far og søn er skabt med ét formål: at hive penge op af lommen på fodboldfans. Et godt råd er: Se Neymar spille fodbold, men køb en rigtig bog i stedet for. Ok, der ér faktisk noget anstændigt stof, nemlig et lille afsnit om Neymar Jr.’s solidaritet med de fattige brasilianere og lidt fakta om det lokalcenter for sundhed, sport og uddannelse, som han finansiere i sit hjemland. God dreng.

Mauro Beting og Ivan Moré: Neymar. Min selvbiografi. På dansk ved Asger Hedegaard Boye. 168 sider, 200 kr. Politikens Forlag.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *