Erlend Loe & Petter Amundsen: Ekspedition Shakespeare

Ameldelse i Weekendavisen den 27. august 2010.

Konspiration. Erlend Loe som den skeptiske og loyale formidler af pragtfuld konspirationsteori.

Pagtens Ark findes på Oak Island

Erlend Loes nyeste bog er ikke er en roman, men en sær, fascinerende og forvirrende samtalebog, hvor den kendte forfatter agerer udspørger og referent for en kirkemusiker fra Oslo med en ganske særlig historie. Jeg anmeldte den norske udgave, Organisten, her i avisen den 6. september 2008, og nu kommer så den danske oversættelse under titlen Ekspedition Shakespeare.

Her følger en lille læsevejledning: Oslo-organisten Petter Amundsen hævder at han har afkodet og dekrypteret hemmelige budskaber i Shakespeares skuespil og sonetter og dermed blotlagt en verdensomspændende konspiration og et århundredgammelt politisk-kulturelt-religiøst cover up, som ikke bare viser vej til de helt oprindelige og originale Shakespeare-manuskripter, men også til efterspurgte artefakter som Pagtens Ark og Den Hellige Gral. Og tillad mig en nødvendig gentagelse fra min anmeldelse af den norske udgave: Det er hverken Indiana Jones, Dan Brown eller andre konspirationsepigoner, der er på spil her. Og det er vel at mærke heller ikke Erlend Loe i et genreeksperiment som skønlitterær forfatter. Det er Erlend Loe, der tvivlende, tålmodigt og tillidsfuldt hjælper Petter Amundsen med at komme til orde.

De to forfattere lærte hinanden at kende, da Erlend var filmkonsulent og Petter søgte om penge til en film om dekrypteringen af de skjulte koder. Konsulenten tænkte at organisten enten var gal eller genial, og derfor gav han ham manuskriptstøtte. Filmen blev ikke til noget, men senere opsøgte Petter Amundsen Erlend Loe for at få hjælp til bogen. Og Loe sagde ja.

Så altså: Via en million detaljer og mellemregninger, når vi frem til et overblik, der viser at Shakespeares dramatik og sonetter ikke er skrevet af en enkelt mand, men af et kollektiv af videnskabsmænd med Francis Bacon som leder – det er nu ingen unik teori, mig bekendt. Men Petter Amundsen vil videre: Francis Bacon stod i spidsen for et broderskab, Rosenkreutzerne, der placerede en række skjulte budskaber i manuskripterne, ikke mindst i skuespillet Stormen.

Koderne viser frem til en hemmelig skat af uhyrlige dimensioner, skjult på øen Oak Island ved USA’s østkyst. Skatten består dels af de oprindelige Shakespeare-manuskripter, den såkaldte førstefolie, dels af relikvier af så stor værdi og betydning, at vi ikke kan overskue det – ja, arken og gralen! Men, siger den skarpsindige læser så, hvorfor har ingen fundet skatten? Fordi, svarer organisten, at Oak Island er udstyret med nogle snedige skakter, der sørger for at enhver udgravning bliver oversvømmet!

Aha, aha. Som i al anden god konspirationsteori, ligger bevisets sandsynlighed også her i det umulige at bevise noget som helst. Men, må man indrømme, på den anden side er der heller ingen modbeviser, der gendriver organisten. Ikke endnu, i hvert fald, for bogen er ikke oversat til engelsk, så de klogeste Shakespeare-forskere har ikke haft lejlighed til at læse den. Jeg skrev derfor en mail til Erlend Loe her forleden dag (det gjorde jeg også til 2008-artiklen), og spurgte om nyt i reaktionerne på bogen. Han svarede sådan her:

”Jeg syns fortsatt det er et besnærende stoff, selv om jeg jo ikke vet hva som ligger i det hvis det blir dissekert av virkelig hard core eksperter, men disse dukker tydeligvis ikke opp. Noe av det mest fascinerende i tv-dokumentaren er at de har klart å grave frem en skrue som heter Jola Sigmond som har gjennomgått boken og ikke finner noen logiske brister eller grelle påstander som ikke samtidig kan etterprøves.”

Den omtalte Jola Sigmond er ifølge en artikel, som Erlend Loe linker til, Skandinaviens klogeste mand, når det gælder logisk intelligens. Har er tidligere formand for Mensa og hans IQ er målt til at være dobbelt så høj som en gennemsnitpersons. Han er en ud af 16 millioner mennesker med en intelligenskvotiens på op mod 180. Og han har altså ikke fundet logiske brister i Petter Amundsens dekrypteringer af Shakespeare.

Jeg må indrømme at jeg ved både læsning og genlæsning af denne bog kommer eftertrykkeligt til kort. Her står jeg så gudskeleov sådan cirka samme sted som den skeptiske Erlend Loe, der heller ikke kan finde modtræk til den alt for fantastiske historie, som organisten ruller ud. Og sådan skal det vel i grunden også være, for hvad er mere ærgerligt end en god konspirationsteori, der går i logisk opløsning?

På den anden side tøver jeg ikke med en opfordring til alle, der kan, vil og tør gå organistens afkodning af Stormen m.m. efter i sømmene. Læs den kolossalt underholdende og ikke-fiktive bog og fortæl os, hvor Petter Amundsens indsigt stopper og hans fantasi tager over. Og hvis man gerne vil vide lidt mere om hvem denne organist er, ja så røber bogen, at han er familiefar og organist ved Skøyen Kirke, korleder, skiinstruktør, gelatineimportør, forhenværende forhandler af vin og ure, boligspekulant, børsmægler – og aktivt medlem af den norske Frimurerloge.

Ekspedition Skakespeare er frydefuld forvirring med Erlend Loe i rollen som den skeptiske og loyale formidler af en pragtfuld konspirationsteori.

Erlend Loe & Petter Amundsen: Ekspedition Shakespeare. Oversat af Michael Lambæk Nielsen. 420 sider, 299 kr. Gyldendal.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *