Anmeldelse i Weekendavisen den 5. oktober 2007.
Bedrag. T.C. Boyles nye roman handler om en kriminalitetstype, som vi kommer til at se mere til:
Identitetstyveriet
Den amerikanske forfatter T.C. Boyle har som den første (én af de første?) fået øje på en ny kriminalitetsform, der måske også kan forny litteraturen. Nu behøver vi ikke længere være bange for sygelige seriemordere eller gale terrorister, nu handler det om identitetstyve.
For to år siden frygtede halvdelen af europæerne at blive ofre for identitetsbedrageri med deres bankkonti, kreditkort, kørekort m.m. IT-konsulentvirksomheden Unisys testede 3000 borgere i Tyskland, Frankrig og England, og resultatet var slående: Vi frygter i dén grad at digitale forbrydere kan overtage vores identitet på nettet, og op mod 70 % af borgerne ønsker at beskytte sig med biometriske borgerservicekort, der skal sammenholdes med irisskanninger, så ingen kan give sig ud for at være nogen, som de ikke i virkeligheden er.
Jeg læste om Unisys’ undersøgelse da jeg googlede begrebet identitetstyveri (over 39.000 hits) efter endt læsning af Talk Talk, som netop handler om hvordan en sagesløs kvindes identitet bliver overtaget af en moderne bondefanger, der har opsnappet hendes personstamdata, og jeg kunne nikke genkendende til det hele. For netop to år siden blev der nemlig pludselig trukket mystiske beløb på mit Dankort, og ved god hjælp fra bank og PBS fandt vi ud af, at ukendte identitetstyve havde spillet poker på nettet – for mine penge.
Hvorfra havde identitetstyvene mine data? Og hvad kan man i virkeligheden risikere? I USA findes der f.eks. eksempler på hushandler, der er foretaget efter effektivt identitetsbedrageri. Og hvad er perspektivet, hvis hele bander af bedragere bemægtiger sig store gruppers identiteter? Gode spørgsmål i en tid, hvor myndighederne advarer om at identitetstyveri er en kriminalitetstype, som vi kommer til at se meget mere til.
T.C. Boyles roman skildrer en risiko, som det moderne, superdigitale samfund fører med sig. Den virtuelle kriminalitets identitetstyveri – den såkaldte phishing – betyder, at de bestjålne personer står i en vanskelig situation, hvor de skal sandsynliggøre, at de ikke selv er ophavsmænd til de handlinger, som er blevet begået i deres navne.
I Talk Talk bliver en ung kvinde, Dana Halter, anholdt efter en banal trafikforseelse, hvorefter politiet opdager, at hun er efterlyst for forbrydelser i adskillige stater. Heldigvis viser det sig, at den uægte og efterlyste Dana Halter er en mand, og den ægte Dana begiver sig sammen med sin kæreste af sted for at opspore gerningsmanden bag den falske identitet.
Han viser sig at være en afstumpet og usympatisk fyr, der endte i spjældet efter en mislykket karriere som restauratør. Konen skred sammen med hans datter, og nu hænger han på en russisk lykkeridder og hendes datter. De tror at han hedder Dana og er læge, mens sandheden er, at han ikke længere er noget eller nogen. Han balancerer mellem alle sine løgne og falske identiteter, og da den ægte Dana kommer på sporet af ham, er det hans identitet, der er truet.
Desværre tærsker T.C. Boyle langhalm på plot og pointe, og intrigen er slet ikke så interessant, som den kunne have været. Avanceret bondefangeri er altså ikke nok til at holde en 340-siders spændingsroman på sporet, og jeg savner et mere samfundsomstyrtende, ideologisk eller politisk motiv bag identitetstyveriet. Det samme gør forlaget vist, for på klapteksten prøver de at blande 9/11, The Patriot Act og War on Terror ind i det hele, selvom de vist godt ved at det er lidt falsk varebetegnelse. Når den falske Dana ikke har anden hensigt med sin kriminalitet, udover berigelse, bliver det ret banalt, og det hele havde været meget bedre læsning, hvis bedrageren enten havde været tusind gange mere ond – eller ligeså charmerende som en forgænger i faget fra en ikke-digital fortid, nemlig bibelsvindleren Moses Pray, som Ryan O’Neal spillede ham i Paper Moon.
Det bedste ved Talk Talk er altså hverken plottet, jagten eller opklaringen, men en sidehistorie om hvordan Dana Halters klarer sig gennem tilværelsen som døv. Her handler det om identitet på en helt anden eksistentiel måde, ikke mindst når Dana på et tidspunkt siger, at hun ikke kunne drømme om at være hørende i så meget som bare én time – for så ville hun jo ikke længere være sig selv. Desværre er sansernes betydning for vores selvopfattelse ikke romanens toneangivende tema, men litterært set er det det mest interessante.
T.C. Boyle: Talk Talk. På dansk ved Jan Pock-Steen. 340 sider, 299 kr. Roman. People’s Press.