Nul Alliance

Kommentar i Weekendavisen den 2. november 2007.

Kommentar. Henrik Qvortrup bør fyres fra Jersild og Spin, men ikke på Naser Khaders opfordring.

Denne uges konflikt mellem Naser Khader og Henrik Qvortrup er vel noget af det mest uskønne, vi har oplevet i en dansk valgkamp, og den eneste der ikke har begået fejl, er vel TV2’s nyhedschef Michael Dyrby, der har besluttet at Qvortrup ikke kommer mere på skærmen i hans nyhedsudsendelser under denne valgkamp.

Ellers tårner fejlene sig op:

Henrik Qvortrup bringer en dramatisk nyhed i sit skandaleblad om at Naser Khader har brugt sorte håndværkere. Historien er baseret på én eneste kilde, der ikke tør stå frem og som i øvrigt har fået penge for historien. Hvor troværdigt er det? Kan man kalde det vederhæftig journalistik? Svaret er naturligvis et klokkeklart nej.

Naser Khader farer i flint, naturligt nok, og kalder Qvortrup et svin. Det er selvfølgelig en markant overskridelse af den gode tone, som plejer at præge selv en barsk politisk debat, og efterfølgende beklagede han i tv: ”Jeg skulle ikke have kaldt ham det, som jeg ikke spiser”. Nej, og du skulle måske heller ikke have entreret med så uforudsigelig og uprøvet en amatørentreprenør som Michael Jeppesen fra Ekstra Bladet! Og så havde det også været mere elegant at kalde et svin for Henrik, i stedet for omvendt, men lad nu det ligge.
De værste fejl i denne sag er ikke begået af Henrik Qvortrup, for af ham kan man ikke forvente bedre moral, da han immervæk er højtlønnet redaktør af et blad, der lever af at skrive skandalehistorier, som ikke nødvendigvis holder i byretten. Det kalkulerer han kynisk med. Han skal med andre ord ikke leve op til vores forventninger, han skal leve ned til dem. Og det gør han i fin stil, uge efter uge. At han vil spilde sit talent på et underlødigt job, må han jo selv om.

Nej, de interessante fejl bliver i denne sag begået af Naser Khader og Lars Grarup, DR’s mediedirektør, og det er disse fejl, som interessen bør samle sig om:

I (retfærdig) harme bliver Naser Khader så sur over Henrik Qvortrups historie, der naturligvis truer Ny Alliance i valgkampen, at han opfordrer DR til at fjerne Qvortrup fra hans faste plads lørdag aften i Jersild og Spin på DR2, hvor ugens begivenheder i dansk politik bliver kommenteret og analyseret. Det er naturligvis fuldkommen indlysende, at Qvortrup ikke kan beholde denne plads, for man kan ikke kommentere nyhedsstrømmen, når man selv skaber den og indgår aktivt i den. Men det er samtidig fuldkommen indlysende, at Naser Khader ikke burde have opfordret DR til at smide Qvortrup på porten. Som magtfuld politiker må han nødvendigvis blande sig helt uden om programplanlægning i DR, især når hans eget privatliv er i spil.

Da de højreorienterede lagde pres på DR som de mente var for venstredrejet, var det en sag for meningsdannere mere end for politikere, for i det øjeblik f.eks. Brian Mikkelsen, Søren Krarup, Søren Espersen o.a. begyndte at brokke sig over programindholdet, kunne man mærke et ubehageligt optræk til politisk indblanding i public service stationens redaktionelle frihed. De tendenser skal vi for alt i verden undgå, og derfor var det måske menneskelig forståeligt, men politisk forkert, da Naser Khader bad DR om at kyle Qvortrup ud. Det tror jeg også at han kan indse, når roen genindfinder sig.

Måske var det opfordringen til at fyre Qvortrup, der fik DR til at stå vagt om ham? I hvert fald var mediedirektør Lars Grarups besked, at Qvortrup bliver i programmet. Vi ved det ikke, men hvis DR’s ledelse har sagt til sig selv, at ingen politikere skal bosse rundt med dem i deres valg af eksperter, så kan jeg kun bakke dem op. På den anden side burde DR – på trods af Naser Khaders opfordring (som måske viste sig at være kontraproduktiv?) – have givet Qvortrup sparket på egen foranledning, og der er grunde nok: Hvordan kan man analysere nyhedsstrømmen, når man selv er blevet en del af den? Hvordan kan man forholde sig til en af valgets hovedpersoner, når man selv ligger i personlig konflikt med ham? Hvordan kan man være en del af ”Naser netværk” den ene dag og hans fjende den næste uden at det går ud over troværdigheden? Hvordan kan DR leve med at bruge en mand, der det ene øjeblik er ekspert i politik og journalistik og det næste øjeblik selv står fadder til en dubiøs og tynd historie i sit sladderblad?

Danmarks Radios hænger sin hat på at Jens Olof Jersild sagtens kan håndtere situationen og stille kritiske spørgsmål om ugens begivenheder og Se & Hørs historie. Ja, det er jeg ikke i tvivl om at Jens Olof Jersild kan, og programmet i morgen aften bliver sikkert både interessant og underholdende. Men tilbage står, at Henrik Qvortrup ikke længere er en mand, der kan se sagen udefra, da han er dybt involveret og i personlig konflikt med en af valgets absolutte hovedpersoner. Som analytiker har han dermed diskvalificeret sig selv, og derfor er han fornuftigt nok sortlistet på TV2. På DR burde man også gøre op med Qvortrups troværdighedsbrist, nul tolerance, nul alliance. Han kan herefter koncentrere sig fuldt ud om at redigere sit sladderblad.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *