Jesper Lemmich: Den tabte by

Anmeldelse i Weekendavisen den 25. maj 2007.

Nørrebro-Amazonas. Jesper Lemmich debuterer med en lovende medicinsk thriller.

Menneskejagt

Detaljerne kan til tider være svære at holde styr på – det vrimler med lige lovlig mange medicinske enkeltheder – men Jesper Lemmichs debutroman, Den tabte by, vinder alligevel på et godt plot og en stabilt opadgående spændingskurve med velplacerede overraskelsesmoment-
er. Romanen må samlet set kaldes en lovende debut – og et spændende forlæg for en film?

Vi følger Josef, en nyudklækket ph.d. fra Danmarks Tekniske Universitet. Han er træt af sine studier, modvillig overfor at skulle forske, han er rodløs, kæresteløs og uden forpligtelser overfor job, familie osv. Desværre har han en tendens til at drikke for voldsomt, og da han pludselig bliver viklet ind i en voldtægtsanklage, tager han imod et tilbud fra medicinalforskeren Harald Prinz, der sender Josef til Ecuador for at redde et strandet forskningsprojekt og finde projektlederen Nikolaj Frost, der er forsvundet et eller andet sted i Amazonas.

I Ecuador bliver Josef en del af det internationale miljø af backpackere, der rejser rundt for at snuse til verden, og ikke mindst for at sniffe hvidt pulver. Styret og finansieret af Harald, forsøger han at komme på sporet af Nikolaj og tilvejebringe nogle tabte forskningsresultater, blodprøver m.m. Opgaven er langtfra enkel, og Josef er tilsyneladende oppe imod flere fjender, end han selv kan forestille sig. Men langsomt begynder der at tegne sig et billede af de problemer, der har tvunget Nikolaj til at gå under jorden.

Forskningsprojektet handler officielt om at proppe hepatitis B-vaccine ind i gensplejsede tomater. Men bag overfladen viser det sig, at Harald er på sporet af epokegørende viden om hvordan HIV-virus muterer og breder sig, og måske er man for første gang i nærheden af en kur, der kan forsinke virusen i at brede sig. De danske forskere gennemfører et medicinsk forsøg med en gruppe isolerede indianere, men de kan ikke få lov at forske i fred, for både myndighederne, det hemmelige politi, indianernes åndemanere, oprørsbevægelserne, den internationale medicinalindustri, de globale olieselskaber og CIA har betydelige interesser i området – og i danskernes resultater. Mens Josef jagter Nikolaj, er Josef selv jaget. Men af hvem?

Den tabte by hægter ofte sin læser (i hvert fald mig) af med alle mulige medicinske detaljer, men hul nu i det. Det er naturligvis ikke meningen at man skal forstå fagsnakken, ja måske giver det hele lige så lidt mening som Peter Høegs glaciologiske excesser i historien om frøken Smilla? I en note forklarer Jesper Lemmich ganske vist, at historien er fiktion, men at de bagvedliggende teorier er virkelige nok, og han angiver en række kilder. Dem kan vi nu vælge at hoppe skråt op og ned på. Det afgørende er, at romanen rent faktisk fastholder opmærksomheden med eksotiske beskrivelser, faretruende situationer og et væld af uigennemskuelige røgslør.

Normalt byder genren på en del sex, oftest skrevet ubehjælpeligt kluntet og uerotisk, så det er faktisk helt befriende, at forfatteren har udstyret Josef med præstationsangst i stedet for med libido. Da det endelig lykkes for ham at præstere i sengen, bliver vi heldigvis forskånet for detaljerne. Det vigtige – og velfungerende – er, at Josef bliver hvirvlet ind i en verden af løgn og bedrag, og vi fornemmer klart at der bliver trukket i usynlige tråde af en usynlig dukkeførers usynlige hånd. Og selvom vi nok tidligt fornemmer, hvem der ikke har helt rent mel i posen, kan vi kan ikke gennemskue, hvordan hele konspirationen hænger sammen. Ikke før til sidst.

Som medicinsk thriller er Den tabte by velegnet sommerlæsning. Fra et næsten-autentisk Nørrebro (der er nogle underlige mispas i topografi og navne, men det er nok med vilje) til et velbeskrevet Sydamerika, lykkes det Jesper Lemmich at drive både Josef og læseren frem til en tilfredsstillende afslutning på menneskejagten.

Jesper Lemmich: Den tabte by. Roman. Gyldendal. 380 sider. 299 kr.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *