Marie Hermanson: Manden under trappen

Anmeldelse i Weekendavisen den 15. juni 2007.

Slange i paradis. Der bor en ond og erotisk faun under trappen – og vist også i vores hoveder…

I en syg mands hjerne

Svenskerne har tilsyneladende en krimiforfatter per elg, og de burde også have en jagtsæson. I hvert skal Marie Hermansons Manden under trappen have skudt en kugle for panden, og det samme (billedlig talt!) skal de boghandlere der i 2005 udnævnte denne uforløste lirumlarumkrimi til årets bedste skønlitterære udgivelse i Sverige. Det kan u-mu-ligt være sandt.

Plottet er ellers lovende i al sin filmiske klichefedme: En lykkelig familie flytter på landet. Hun er kunstner, han er kommuneembedsmand, sønnen på fem og den nyfødte lillesøster er vaskeægte trofæbørn, huset er den rene Carls Larsson-idyl, Skåne har aldrig været smukkere og om lidt kommer der en fotograf og tager billeder af det smukke hjem til et livsstilsmagasin.

Men naturligvis er der en slange i paradis. Fra husets snævre, dunkle trapperum kommer sære lyde og lugte, og successivt viser det sig, at en grim, ond, ildelugtende, modbydelig, truende – og erotisk! – faunagtig mandsling holder til i et hemmeligt rum under fundamentet. Hvem i alverden er han? Hvor kommer han fra? Hvad vil han?

Frederik og Paula er ikke enige om, hvad de skal gøre, og misstemningen breder sig i ægteskabet. Gradvist krakelerer fortroligheden, og de foruroligende begivenheder tager fart. Det er uheldsvangert og uhyggeligt – synes Frederik. Det er ligegyldigt og røvkedeligt – synes jeg. Ganske vist har romanen et udfordrende psykologisk tema, idet vi undervejs ikke kan være hundred procent sikre på, om alt dette sker i virkeligheden, eller blot er spejlinger i en syg mands hjerne.

Hvis den dyriske, farlige og særdeles velhængte mandsling under trappen i virkeligheden blot repræsenterer de urmaskuline sider, som Frederik ikke selv er i kontakt med, giver det hele straks mere mening. Carl-Mar Møller vil måske synes at det er fedt, sådan rent terapeutisk. Men litterært holder det ikke. Romanen er mere aparte end spændende.

Marie Hermanson: Manden under trappen. På dansk ved Lise Schmidt Mahler. 224 sider, 249 kr.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *