Weekendavisen den 21. februar 2025
Mere! Forlagenes kendiskrimikarrusel ruller videre. Hvilke kendte mennesker mangler efterhånden at skrive en?
I 1967 skrev entertaineren Ulrich Ravnbøl en ganske genial vise til Tivoli Varietéen, fremragende fremført af Preben Uglebjerg. Et af versene lyder:
»I dag kan man få trykt li’e præcis hva’ det ska’ vær’/ Og man kan købe alt hvad hjertet og … Vendelkær begær’/ Alli’vel ser man pornobetjenten liste frem/ med stav i hånd – for’ få lidt med sig hjem/ Og så skal han i seng og rigtig lig’ og hygge sig med modellen/ Så han tjener ind på gyngerne, hvad han har mistet på karrusellen.«
Dengang, hvor de bornerte tider var ved at miste magten til skamløs hedonisme, kendte hele landet forlæggeren Stig Vendelkær, der gav markedet alt det platte, pikante, frække og frivole – så han kunne få råd til også at udgive Fjodor Dostojevskijs samlede værker.
Dette vers i »Gyngerne og karrusellen« er det perfekte portræt af forlagsbranchen (her siger man bare »børs og katedral«), hvor det frække i dag bare er erstattet af mord i lange baner – ofte skrevet af kendte mennesker. En lille uvidenskabelig oversigt viser:
I 2023 udgav skuespiller med mere Sofie Lassen-Kahlke, journalist og funny guy Oliver Zahle (sammen med sin bror) og filminstruktør Ole Christian Madsen hver en krimi. I 2024 udgav tegneren, klimaaktivisten med mere Anders Morgenthaler (sammen med Christina Sederqvist), den detroniserede spionchef Lars Findsen (sammen med Jacob Weinreich) og madentertaineren og orkesterlederen James Price (sammen med sin hustru) hver en krimi.
Og nu er 2025 kommet godt i gang med krimier af antropolog og pseudoarbejde-kritiker Dennis Nørmark og standupper med mere Mette Lisby. Og lige om lidt slutter Ekstra Bladets forhenværende chefredaktør Poul Madsen sig til den uendelige række af journalister, der knopskyder karrieren som krimiforfatter. Af pressemeddelelsen, der følger med, fremgår det, at Poul Madsen har skrevet sine romaner på forlagets opfordring. Forlagene opsøger altså aktivt kendte mennesker med krimipotentiale.
I marts kommer også en (vistnok kun digital) genudgivelse af to kriminalromaner af en forfatter, der på et meget tidligt tidspunkt varslede krimikendistendensen, nemlig Gasolin’-guitaristen Franz Beckerlee. Han udgav i midten af 80erne de to sejt betitlede storbykrimier De gamle aber er de sjoveste og De sjældne og truede arter (desværre viste det sig, at førstnævnte var et plagiat af en amerikansk krimi, så den blev trukket tilbage, men den sag nævner Franz Beckerlees nuværende forlag ikke ét ord i sin foromtale, så det hele virker lidt mystisk).
Hvis man har lyst, kan man snart tage en tur i kendiskarrusellen med Back to Back og Åh, abe-hitmageren Morten Remar, hvis næste krimi foregår blandt forfattere og forlagsfolk på Krimimessen i Horsens, hvor der bliver begået et vistnok ret hyggeligt og humoristisk mord.
Mens vi venter på næste kendiskrimi, genlæser jeg lige min yndlingskendiskrimi, Drama i Syrakus, af det kendte kulturradikale fyrtårn, modstandsmanden, H.C. Andersen-forskeren og Brandes- og Pontoppidan-eksperten Elias Bredsdorff.
Ingen fordomme her.