Nazilægen og schæferhundene

Weekendavisen den 7. august 2020

William Heinesen, den store færøske forfatter og maler, tænder en smøg for den unge tronfølger, prinsesse Margrethe. Desværre er fotografiet ikke dateret, men lad os antage, at det er fra 1959, da vor senere dronning som nittenårig, besøgte Færøerne for første gang. Tórshavns Kvindeforening forærede tronfølgeren en færøsk nationaldragt, som hun har båret ved alle sine senere besøg på øerne. Hvis denne datering passer, er William Heinesen 59 år på billedet, for han blev født i år 1900. Gad vide, hvad de passiarede om, digteren og dronningen in spe? Årene inden havde det gode forhold mellem Danmark og Færøerne været i dyb krise. Lægen Olaf Halvorsen havde været nazist under krigen, var blevet ekskluderet af Lægeforeningen og kunne ikke opnå ansættelse i Danmark. Men på hospitalet i Klaksvík ville man gerne have ham. Det forhindrede de danske-færøske myndigheder dog, hvilken den færøske selvstændighedsbevægelse opfattede som utidig indblanding i lokale forhold. Diplomati kunne ikke løse striden, og Danmark sendte 120 betjente med schæferhunde, to orlogskuttere og en fregat af sted. I Klaksvík holdt bevæbnede mænd vagt på havnen og spærrede indsejlingen med et gammelt skib fyldt med sprængstof. I Land og Folk skrev William Heinesen om politihundene: ”Dette moment ville man rimeligvis i Danmark eller den øvrige verden, hvor brugen af politihunde er almindelig, ikke have hæftet sig så meget ved. På Færøerne, hvor man i øvrigt ikke kender til den måde, hvorpå politi gør brug af afrettede schæferhunde, har det altid været betragtet som en uhørt råhed at anvende hunde som våben mod mennesker – kun en usling, hjemfalden til alles ringeagt, ville på Færøerne pudse sin hund på en modstander”. Gad vide om tronfølgeren og William Heinesen talte om Klaksvíkaffæren?

NB: William Heinesen bærer en orden eller medalje i jakkens revers. Men Holberg Medaljen modtog han først i 1960, så hvis fotoet virkelig er fra 1959, må det være en anden pris, men hvilken vides ikke.

Note tilføjet d. 21. august 2020:

Dronningen og digteren
I sidste uge bragte vi et billede af den færøske forfatter William Heinesen, der gav ild til en cigaret for en kvinde, vi antog var tronfølgeren prinsesse Margrethe. Men nej, det udaterede billede snød, for tronfølgeren var såmænd allerede dronning, da billedet blev taget. Det ved vi nu, takket være vor læser Djóni Dalsgarð, der kan oplyse, at billedet er taget i dansestuen i Norðens Hus, som først stod færdigt i 1983. Ih, du milde, hvor så vores dronning ung ud dengang! At det ikke er helt nemt at gennemskue, medgiver vor læser dog: ”William Heinesen fik Holbergmedaljen i 1960, Emil Aarestrupmedaljen i 1968 og Karen Blixen-medaljen i 1985. Hvorvidt dronningen har været involveret ved jeg ikke, men det hævdes, at William Heinesen var ombord på Dannebrog i Tórshavn for at takke for en medalje og at dronningen på det tidspunkt var 44 år (altså lidt uklare detaljer).” Djóni Dalsgarð bemærker videre: ”Det er tænkeligt, at William Heinesen brugte stok i 1980’erne, men næppe i 1959. I øvrigt tror jeg ikke, at dronningen og Heinesen mødtes særlig ofte. Han blev ikke specielt anerkendt på Færøerne før han var godt oppe i 80’erne. At han skulle have været en del af etablissementet, der mødte dronningen i 1959 er meget tvivlsomt.” Tak for præciseringen. Historien om Klaksvíkaffæren står til troende.