Vi er nødt til at tale om omslaget

Weekendavisen den 2. august 2019

Plagiat. Det begyndte med et forsvar og endte med en undskyldning, da engelsk forlag blev beskyldt for plagiat.

Det britiske forlag SPCK – The Society for Promoting Christian Knowledge, altså sådan cirka: Selskabet til den kristne indsigts fremme – er sat i verden for at dele Jesus’ gode nyheder med os andre. Til det formål udgiver forlaget bøger og apps, efter eget udsagn med stor succes, og hastigt på vej mod ambitionen om at nå ud til en million mennesker hver måned. Forlagets vision er et samfund, hvor alle mennesker er blevet forandret gennem den kristne indsigt. Og, understreger de, med alle mener de alle.

Men i sidste uge skar SPCK et lige lovlig stort hjørne i bestræbelserne på at forandre folk. Forlaget udgav en bog af Ben Lindsay, som har høstet stor anerkendelse for sit kriminalpræventive og sociale arbejde, ikke mindst udviklingen af programmet Dobbelt Edge, der begrænser knivkriminalitet blandt unge. Siden 2016 har Ben Lindsay været præst i Emmanuel New Cross i det sydøstlige London, og forleden kunne han fejre udgivelsen af sin debutbog: We Need To Talk About Race: Understanding the black experience in white majority churches. I bogen skriver han om kirkens forhold til racisme og om sine erfaringer som sort præst i en primært hvid menighed.

Fint nok. Hvis altså bare ikke, at bogens emne, titel og omslag lagde sig klods (og klodset) op ad en anden bog, der udkom for to år siden, nemlig Why I’m No Longer Talking to White People About Race af en anden sort debattør fra London, litteraten, feministen og journalisten Reni Eddo-Lodge. Da hun udsendte sin debatbog i sommeren 2017, gav den genlyd i medierne, og priserne regnede ned over hende, blandt andet British Book Award for Narrative Non-Fiction. I en læserafstemning om ti bøger af kvindelige forfattere, der ændrede verden, havnede Reni Eddo-Lodge kort tid efter udgivelsen sågar øverst på listen foran historisk set notable bøger som Mary Woolstonecrafts Et forsvar for kvindernes rettigheder, Germaine Greers Den kvindelige eunuk, Virginia Woolfs Eget værelse, Simone de Beauvoirs Det andet køn, Mary Shelleys Frankenstein, Charlotte Brontës Jane Eyre og Anne Franks dagbog.

Da Reni Eddo-Lodge læste nyheden om udgivelsen af Ben Lindsays bog, og ikke mindst da hun så bogens forside, skrev hun på Twitter, at hun med glæde har noteret sig, at mange forlag er kommet ud af deres comfort zone i kølvandet på hendes succes, og nu udgiver flere farvede forfattere. Men, skriver hun, titlen på Ben Lindsays bog minder for meget om hendes egen, og ikke mindst plagierer omslaget Greg Heinimanns prisbelønnede design på Why I’m No Longer Talking to White People About Race.

På udgivelsesdagen forsvarede SPCK sig på forlagets hjemmeside. ”Vi har fået mange kommentarer om ligheden mellem de to bøger. Ben har meget ærligt sagt, at han beundrer Renis bog, og han citerer hende i indledningen og i resten af bogen. We Need To Talk About Race er delvis inspireret af hans læsning af hendes bog, men han bringer også nyt til debatten. We Need To Talk About Race henvender sig specielt til kirken med gode råd til ledere og meningheder om hvordan man kan skabe ægte inklusion i kirkesamfundet,” skriver forlaget.

Hvad omslaget angår, forvarer SPCK sig på denne måde: ”Vi lod os inspirere af plakater som den amerikanske borgerretsbevægelse brugte i 1960’erne, sort tekst, store bogstaver, hvid baggrund. Både Renis bog, om mange andre om raceforhold, bruger samme forbillede.”

Overfor de amerikanske boghandleres brancheblad, The Bookseller, forsvarede SPCK’s direktør Sam Richardson omslaget: ”Undertitlen på vores bog – forstå de sorte erfaringer i en den hvide majoritets kirke – gør det meget klart, at bogen henvender sig til et kirkemarked, der adskiller sig fra den bredere læserskare, som Why I’m No Longer Talking to White People About Race henvender sig til. Den bærende idé med omslaget på dén bog er at hvid tekst betyder ‘hvide mennesker’, og sådan fungerer vores omslag slet ikke.”

Men så gik der endnu en dag, og SPCK indså, at det ikke kun var nødvendigt at tale om racisme – det var også nødvendigt at tale om bogomslag. Derfor tog Sam Richardson en ny beslutning. Den 19. juli meddelte Selskabet til den kristne indsigts fremme:

”Efter samtaler med forfatteren Ben Lindsay har SPCK besluttet at trække We Need To Talk About Race tilbage fra markedet og genoptrykke den med et nyt omslag. Det står nu klart, at omslaget – imod al hensigt – har skabt forvirring og forargelse, og vi undskylder for dette. Vi siger undskyld til Reni Eddo-Lodge, og for at vi ikke tog kontakt til hende om Bens bog, når nu den henviser til hende. Vi vil tage ved lære af disse fejl, og vi håber at de ikke skygger for de vigtige budskaber i begge bøger.”

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *