Historien vil ikke være nådig

Weekendavisen den 24. august 2018.

Sara Danius. Den afsatte permanente sekretær for Det Svenske Akademi tog bladet fra munden i lørdags. Der bliver ikke sparet på spydighederne.

I lørdags tog Sara Danius bogstavelig talt bladet fra munden. I Sommar i P1, den navnkundige sommerserie på Sveriges Radios, havde den detroniserede permanente sekretær fra Det Svenske Akademi en times uafbrudt taletid, og hun greb chancen og fyrede et par noble antiartigheder mod sine akademiske banemænd.

Set med nyhedsjournalistiske briller var der tre interessante pointer i enetalen, som blev fremført i et roligt tempo og med omhyggelig diktion – og i øvrigt dedikeret til Aretha Franklin, dagens afdøde.

Den første nyhed kom da Sara Danius løftede sløret for sit forhold til Horace Engdahl, hendes forgængers forgænger som permanent sekretær, og den kollega, der skulle vise sig som hendes værste fjende. Da hun – efter at 18 kvinder stod frem i Dagens Nyheter og sagde at de var blevet chikaneret, krænket eller voldtaget af Kulturprofilen, som er gift med Akademi-medlemmet Katarina Frostenson – bestilte en advokatundersøgelse af Akademiets indre anliggender, bakkede alle medlemmerne hende op. Hun fremlagde sin beslutning overfor pressen efter Akademiets ugentlige torsdagsmøde, hvorefter hun tog hjem. Mens de andre spiste middag, som de altid gør, på restaurant Den Gyldende Freden, sad hun i sit køkken og spiste knækbrød. Så kom en mail fra Horace Engdahl:

”Kære Sara. Håber at du får noget at spise, og at du er et sted med fred og ro. Vi har lige læst din pressemeddelelse, det er udmærket. Situationen er nu noget lysere. Du har klaret det forbandet godt. Måske overlever vi trods alt. Varme hilsner, Horace”.

De varme hilsner skulle blive iskolde. Efter at Sara Danius på grundlag af advokatundersøgelsen havde rettet kritik mod sine foregængere for at være skyldige i venskabskorruption og bedt dem ransage sig selv, stod Horace Engdahl i spidsen for et usurpatorisk bagholdsangreb på hende. Efter et mistillidsvotum blev hun presset ud. Svensk Radio har nu bedt Horace Engdahl om en reaktion på den mail, han skrev til Sara Danius. Han svarede skriftligt: ”Jeg har ikke hørt programmet og er ikke tilstrækkelig interesseret til at sætte mig ned og gøre det.”

Hvis ellers Horace Engdahl havde lyttet til programmet, ville han have hørt Sara Danius – som han har kaldt den dårligste permanente sekretær i Akademiets historie – sige, at der kun findes én dommer, og det er historien. Og så sagde hun med udsøgt spydighed i stemmen: ”Historien vil ikke være nådig overfor det som Akademiet beslutter i dag, særligt ikke hvad hr. Engdahl angår. I det omfang han overhovedet vil blive husket.”

Den anden nyhed kom da Sara Danius valgte at bryde reglerne om tavshedspligt, det som på svensk hedder sekretess. Hun valgt at fortælle om omstændighederne for sit eget indvalg i Akademiet i 2013. To gange blev hun kontaktet af Kulturprofilen, som udbad sig en oversigt over hendes akademiske meritter, fordi hans hustru, digter og akademimedlem Katarina Frostenson, gerne ville se den. To-tre uger senere blev Sara Danius ringet op og tilbudt en plads i Akademiet.

Når hun nu fortæller dette offentligt, er det for at vise, at rekruttering af nye medlemmer ikke foregår så fortroligt, som Akademiets egne regler foreskriver. Via sin advokat har Kulturprofilen (som den 19. september skal for retten anklaget for to voldtægter) benægtet at han har påvirket valget af nye akademimedlemmer. Han meddelte, at han blot bad om en oversigt over Sara Danius akademiske meritter, fordi hun af og til holdt foredrag i hans kulturvirksomhed, Forum. Og så rettede han skyset mod radiostationen:

”Dette er bare yderligere et led i den kampagne af smudskastning som er foregået og stadig foregår mod mig. Jeg spørger hvordan Sveriges Radio kan medvirke til spredning af den slags løgne.”

Den ansvarlige udgiver af Sommer i P1, Louise Welander, var ikke sen til at se en fordel i angrebet:

”Vi vil gerne have at han giver sit billede af, hvad der er sket. Han er velkommen til at henvende sig og svare på vores spørgsmål. Jeg vil også understrege, at det eneste Sara Danius siger er, at han bad om hendes meritliste, ikke at han var indblandet i valget af hende. ”

Den trejde nyhed i Sommar på P1 kom, da Sara Danius sagde, at hun – sammen med to andre Akademimedlemmer, der er trådt ud i protest mod den vindende fløj og nu blot er passive medlemmer, nemlig Kjell Espmark og Peter Englund – gerne vil deltage i en redningsaktion, der skal få Det Svenske Akademi på fode igen. Forelagt den udtalelse lød Horace Engdahls iskolde svar til SVT: ”Sig gerne til fru Danius at der ikke er nogle passive medlemmer i det tilbageværende Akademi. Alle er engagerede, og vi skal nok sørge for at redde det, som Gustaf III skabte.”

I udsendelsen forklarer Sara Danius også, hvorfor den såkaldte knytbluse blev hendes signaturtøj. Det begyndte da hun var professor i æstetik på Södertörns Högskola, hvor dresscoden dikterede slidt tøj fra genbrugsbutikken. Og her kom hun så i Margareth Thatchers favorittøj med generøse ærmer, stor krave og roset. I Det Svenske Akademi brugte hun knytblusen mod modsvar til mændenes obligatoriske slips: ”Rosetten var en leg, slipset var tvang.”

Sommerudsendelsen havde ikke et eneste ord om Bob Dylan, men ham og hans omdiskuterede Nobelpris har Sara Danius netop skrevet en hel lille bog om. Og i fredags kom så nyheden om at hun fremover skal forelæse om litteratur og mode på Beckmans Designhøjskole.

Men hvad med Nobelprisen, den må vi jo ikke glemme! Vi ved at den underligt nok ikke skal uddeles i 2018, men måske to gange året efter. Men Sara Danius rejste tvivl om prisens fremtid. ”Nobelprisen 2019 er i farezonen”, sagde hun, ”fordi Akademiet ikke kan blive enige med Nobelstiftelsen om, hvordan en Nobelkomité skal udformes”. Fortsættelse følger…

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *