Med livet som indsats

Weekendavisen den 22. juli 2016.

Gadeteater. Solidaritet, sammenhold og sentimentalitet i cirkusteltet. Lille forestilling forener familier.

Dansk Rakkerpak: Big Bang Company. Instruktør: Folmer Kristensen. Vor Frue Plads, København, til 3. juli, derefter turné, bl.a. Bornholms Gadeteaterfestival, 28. til 31. juli.

Til sommerens gratis og gavmilde glæder hører det gøglede gadeteater (hvis man ellers kan lide at sidde på lave børnebænke sammen med en masse rollinger og deres bedstefædre i bermudashorts og sandaler), og nu gælder det om at holde på hat og briller, for Big Bang Company er i byen med deres menageri, der både rummer old school cirkus, farlige dyr og en menneskelig kanonkugle.

Stemningen er god på Vor Frue Plads i hovedstaden denne sommersøndag. Fra deres piedestaler foran Universitetets hovedbygning kigger portrætbusterne af forne tiders klogeste hoveder udi filologi, botanik m.m. med, her er både den noble fysiker Niels Bohr og zoologen med det seje navn Japetus Steenstrup, og på den anden side, ved kirkemuren, skæver biskopperne Martensen og Mynster skeptisk efter gøglerne, der kalder sig Dansk Rakkerpak.

Årets forestilling, som er skabt af skuespillerne Niels Grønne og Niels Peter Kløft (den tredje medvirkende er Søren Møller Pedersen), er en lille, venligsindet hommage til det omrejsende cirkus og gøglerkulturen. Vi møder Nicko og Speedy, der optræder for publikum ”med livet som indsats og døden som blind passager”.

De to gamle venner (og rivaler) har set bedre – og yngre – dage, men deres kærlighed til metieren i menageriet har de stadig i behold, når vi møder dem i deres garderober, hvor de gør sig klar til at optræde som akrobater og domptører m.m. Naturligvis er den ene af de to gamle cirkusheste hård i filten, mens den anden er blød og drømmende og helst bare vil have sin røde klovnenæse på – det skorter hverken på konservativ cirkusmentalitet eller -sentimentalitet, jævnfør hele forestillingens antikverede cirkuskærlighedsæstetik med garderobefotos af klovneikoner som Grog og Charlie Rivel.

Big Bang Company er en bagatelfortælling, der forener familier, fordi dens elegante selvironi og slapstick er så nem at more sig mildt over, samtidig med at der er et mere tænksomt og følsomt (og forudsigeligt, men det gør ikke noget) spor om solidaritet og sammenhold. Det hele kulminerer med hovednummeret, hvor Nicko skal skydes afsted som en menneskelig kanonkugle.

Niels Grønne, Niels Peter Kløft og Søren Møller Pedersen har godt hold om klicheerne i den kulturniche, som cirkus er, og de kan deres gadeteater til fingerspidserne. Det er fremdeles det nonverbale og komisk kropslige, der bærer forestillingen igennem, men desværre er der en del fuldkommen overflødige replikker, som bryder det pantomimiske og irriterer øret.

Uden at være et stort brag er Big Bang Company solid sommersjov for høj og lav.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *