Michael Katz Krefeld: Protokollen

Anmeldelse i Weekendavisen den 28. oktober 2010.

Katz Krefeld. Hvem står bag den hemmelighedsfulde fædrelandskærlige terrororganisation?

Måske er det Søren Espersen?

Husker De tv-føljetonen Forbrydelsen II? Der blev begået en række spektakulære mord på danske krigsveteraner, og alt pegede naturligvis på muslimske terrorister, der ville have hævn for soldaternes drab på civile i Afghanistan. Men, men, men. Pludselig var ret vrang og vrang ret, og den skyldige skulle naturligvis vise sig at være et brådent kar blandt de formelt gode.

Denne effektive, men simple opskrift bliver (stort set) genbrugt af forfatteren Michael Katz Krefeld, der med Protokollen har skrevet en thriller om terror i København, dejligt pumpet op med kolbøttekonspirationer, politiske intriger med fuld skrue og en dybt hemmelig magtloge, Protokollen, med en kynisk og fordækt dobbeltdagsorden.

Handlingen i grove træk: En bombe eksploderer i en restaurant på Kongens Nytorv og 23 mennesker bliver dræbt. Man antager at der er muslimske terrorister på spil og kommer hurtigt på sporet af en celle i den københavnske forstad. Da det halter med efterforskningen, trækker man vicekriminalkommissæren med den rekordhøje opklaringsprocent Katrine Bergman ind, selvom hun netop har fået en dom for vold mod en indsat (her er vi tilbage i forfatterens forrige roman, Pans hemmelighed). Og så forskyder fokus i forestillingen om ondt og godt sig.

Ved hjælp af overvågningsbilleder finder politiet efterhånden ud af, at den muslimske celle ikke har noget med attentatet at gøre, og interessen samler sig om sikkerhedsfirmaet Valhal, der drives af en tidligere militær topchef. Blandt de mange veteraner, han har ansat i firmaet – som bl.a. løser beskyttelsesopgaver for danske delegationer i Afghanistan – er der en hård kerne af voldelige racister med nazisympatier – intet mindre! Hvilken rolle spiller disse våben- og voldsliderlige folk, og hvad kan de bruge en nyttig, krigstraumatiseret idiot til?

Ja, sådan kunne man spørge med en vis ironisk distance, men få dage før udgivelsen af Michael Katz Krefelds roman kom så Charlotte Johansen under cover-afsløring Forklædt som nazist, hvoraf det fremgår, at forsvaret i mindst syv tilfælde har haft erklærede og aktive nynazister udsendt på mission i Afghanistan. Det kan man da kalde et tilfælde af fantastisk timing, hvor virkelighed og fiktion lapper over hinanden.

Protokollen er ikke kun beslægtet med Forbrydelsen II. Den er også knyttet til Anders Bodelsens roman om tv-spil fra slutningen af 80’erne, Domino, hvor en slags højreradikal loge påtog sig ansvaret for den egentlige beskyttelse af Danmark. I både Forbrydelsen II og Domino er der tråde tilbage til besættelsen med high noon i Mindelunden, og nøjagtig samme skabelon bruges i Protokollen, hvor de nationalistiske selvtægtsmænds leder forsøger at hævne sin farfar, der blev dræbt af nazisterne den 9. april 1940, da han prøvede at forsvare den danske grænse.

Besættelsen, nazisterne, religions- og kulturkonflikterne, islamisterne og højreorienterede selvtægtsmænd, der påtager sig at beskytte fædrelandet. Temaerne er velkendte, f.eks. også brugt af Hanne-Vibeke Holst i Dronningeofret. I Michael Katz Krefeld udgave bliver det til en ganske underholdende, men dybt konventionel thriller, der ikke udfordrer læseren mere end strengt nødvendigt, men omhyggeligt respekterer krimigenrens normer for spinkel personskildring, ikke mindst med den lige tilpas utilpassede solist af en kvindelige, sexet singel-strisser i centrum.

Der er to romaner med samme persongalleri i støbeskeen, så slutningen står og blafrer som et gardin for et åbent vindue. Hvem, der står bag den hemmelighedsfulde fædrelandskærlige organisation Protokollen, må vi altså vente på at få opklaret. Måske er det Søren Espersen?

Michael Katz Krefeld: Protokollen. 300 sider, 300 kr. Roman. Lindhardt & Ringhof.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *