Kristian Himmelstrup: Angelinas røv

Anmeldelse i Weekendavisen den 28. november 2009.

Texas-tysk. Det ligner en pubertetsroman, men er en sær historie fra sydstatsuniversitetets mikrokosmos.

Noget om antihelte

Første del af Angelinas røv er en mærkelig fortælling om en søvnløs og jetlagplaget mand ved navn Kristian Himmelstrup, der ankommer til Texas, hvor han skal være dansk lektor på på et germansk universitetsinstitut – sådan som romanens forfatter selv har været. I lufthavnen venter han i to timer, men i den forkerte kø, og da han brokker sig, bliver han chikaneret af securityvagterne, der mener at han opfører sig irrationelt og dermed mistænksomt, hvilket det Patriot Act-paranoide USA kan straffe med en grænseafvisning. Men endelig bliver han sluppet ind i landet, hvor en kvinde – Angelina, der har lagt navn og røv til titlen – venter på ham.

Undervejs på bilturen mod universitetet, stopper de på en rasteplads, hvor de dyrker sex som i en pornofil, selvom det eneste manden trænger til, er en god nattesøvn. Den skal han så endelig have på et motel, men her lokker den spooky manager ham med ned i et virvar af underjordiske og oversvømmede gange, hvorfra han dels styrer et avanceret højteknologisk center med kameraovervågning af 96,7 % af Texas, hvilket har gjort det muligt for ham at registrere Kristians mindste bevægelser siden hans indrejse i de fries land, dels fører et omhyggeligt og omfattende register over alle de tyskere, der bosatte sig i Texas efter 2. Verdenskrig.

Motelmanden hedder Philip, opkaldt efter sci-fi-forfatteren Philip K. Dick af sin belæste professorfar, der har forladt familien for at fordybe sig i sin forskning. Selv er Philip dybt inspireret af de amerikanske tegneseriehelte, og han ser sig selv som deres arvtager: Motel-Guy. Mens han slæber sin danske gæst med rundt i gangene, taler han om amerikanske helte og om, hvordan han vil bevise for sin far, at han er én af dem. Blandt hans forbilleder er også Davy (konsekvent fejlstavet David) Crockett, som var en ægte amerikansk helt, ”der nedlagde bøfler med hænderne, skød indianere, undslap tornadoer på ryggen af lyn og redde Amerika fra at fryse over [ja, det står der ved gud: ”fryse over”!] ved at smøre jordens akse med bjørnefedt og sparke den i gang med en velrettet spark.”

Romanens anden del trækker tæppet væk under læseren ved at demontere første del som en fiktiv fortælling, som en af Kristians kolleger på universitetet skriver, nemlig professoren, Philips far. Instituttet er befolket af forskere og undervisere, der alle nærer en stor interesse for Hitler og nazismen, og da professoren pludselig bliver fundet dræbt på sit kontor, slået ned med et eksemplar af Mein Kampf, og mistanken falder på Kristian, udvikler romanen sig også til en universitetsintrige og et mordmysterium, hvor virkelighed, fiktion og fiktion-i-fiktion lapper over og udvaskes i hinanden. Hvad er det, instituttets medarbejdere skjuler? Hvad findes i universitetets enorme arkiv i kælderen over skyldige og medskyldige nazister? Og hvad er det professoren vil afsløre og som det er værd at slå ihjel for?

Angelinas røv ligner en fjollet pubertetsroman og den har en komplet tåbelig titel. Måske vil Kristian Himmelstrup gerne være en underfundig og finurlig parodist og satiriker – og måske tænker han, at hans brug af eget navn – en nyklassisk dobbeltkontrakt med læseren kan tilføre bogen litterær tyngde? – men hans skrivekvaliteter træder tydeligst frem bag det irriterende ydre, hvor der gemmer sig en eksperimenterende og sært fascinerende og forvirrende historie om en ung antihelt af en dansklektor, der træder viljeløst ind i sydstatsuniversitetets minikosmos og oplever en uvirkelig (under)verden af forbrydelser, fortrængninger og paranoia. Sært. Talentfuldt sært.

Kristian Himmelstrup: Angelinas røv. 200 sider, 230 kr. Roman. Samleren.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *