Møllehave & Pettersson: Du har rørt ved mit hjerte

Anmeldelse i Weekendavisen den 16. december 2005.

Konceptbog. Hvilken ven skal Johannes Møllehave så snakke med næste gang?

Aktiv livshjælp

Gösta Pettersson er en mester på sit felt og i verdenseliten blandt hjertekirurger. For små ti år siden opererede han sin gode ven Johannes Møllehave, og siden har venskabsbåndet været knyttet tættere, end det er normalt blandt voksne mænd. Det har Ekstra Bladets Karen Thisted benyttet sig af til denne fede fidus af en bog, der følger op på bestselleren “Det skal mærkes at vi lever”, hvor hun havde trykket på båndoptagerens startknap og udskrevet bånd fra Johannes Møllehaves samtaler med en anden livsven, nemlig Benny Andersen. Gad vide hvilken ven den karismatiske, filosofiske, humanistiske, finurlige, menneskekloge, følsomme, skriftkloge, kærlighedskloge, selvbevidste tusindkunstner skal snakke med næste gang? Gad vide om ikke Karen Thisted og forlagets marketingchef allerede har tænkt på Suzanne Brøgger?

“Du har rørt ved mit hjerte” er blevet til ved at de to særdeles nære venner i den tredje alder har snakket sammen i ti dage i Venedig. Journalisten har så redigeret det sammen til en bog, som stinker langt væk af julegaven til svigerfar. Han får så 284 sider fortyndet og fermt formidlet livsfilosofi med et væld af aforismer, digressioner, indskydelser, citater og forventede finurligheder. Mens han læser det, kan han så ærgre sig over at han aldrig selv fik chancen for at blive ven med Møllehave. Eller måske kan han drage et lettelsens suk, for det er godt nok et krævende job at have denne imponerende mands fortrolighed. De her kompisar bryder nemlig alle traditionelle tabuer og taler både om selvmord og sex (men på en helt anden måde), om end det tydeligvis ikke forekommer den kølige, kontrollerede knudemand af en kirurg helt så nemt som den evigt følsomme digterpræst. Faktisk får man lidt ondt af Pettersson når Møllehave går helt tæt på. Mere end en gang er der optræk til noget virkelig akavet. Det minder mig om når to mænd møder hinanden og den ene vil give hånd, mens den anden vil kramme.

Den evigt finurlige og opfindsomme Johannes Møllehave kalder hjerteoperationen, som forlængede hans liv for ”aktiv livshjælp”. Det er et udtryk, der med al sin lethed og tyngde viser hans geniale evne til at formidle, og i sine bedste øjeblikke er bogen faktisk et stykke aktiv livshjælp til læseren. Men først og fremmest er den en lige lovlig spekulativ konceptbog, og ærlig talt synes jeg at man bør bruge julegavebudgettet på at støtte ægte forfattere, der skriver deres bøger selv (sagt uden malice og med stor veneration for Johannes Møllehave, der forleden fik Modersmålsselskabet Pris og 10.000 velfortjente kroner – som han ekspederede videre til jordskælvsofrene i Pakistan).

Johannes Møllehave & Gösta Pettersson: Du har rørt ved mit hjerte. Af Karen Thisted. 286 sider, 249 kr. Politikens forlag.