Klaus Kjøller: Lingos lov

Anmeldelse i Weekendavisen den 21. oktober 2005

Tiden råber. Men er der ikke nogen kvalitativ bundgrænse for satire?

Pjatværk

Jeg håber da at forfatteren Klaus Kjøller og forlæggeren Steen Piper moret sig med at skrive og udgive ”Lingos lov”, hvor hovedpersonerne indenfor spin og politik bliver luftet i den satiriske salatslynge. Men jeg har altså lidt med at læse den. Romanen er et pjatværk, der skraber bunden i en genre, som ellers er vant til lidt af hvert.

Handlingen er lagt to år ude i fremtiden, hvor danskerne igen skal stemme om EU-traktaten. Det må bare ikke gå galt denne gang, så statsministerens spindoktor skyer ingen midler, heller ikke da den unge, lovende justitsminister begynder at fable om amme-bh’er når hun skal udtale sig om EU. Hans skruppelløse plan (hvis detaljer jeg anstændigvis holder tilbage her) bliver dog afsløret af en universitetsmand, der samtidig er blevet ansat som ”åbenhedsombudsmand” i statsministeriet som offentlighedens vagthund. Hans forskning i politikernes identitetsværdier via en kvantitativ holistisk indholdsanalyse af svingningerne i deres kropssprog og mimik afslører, at der er noget galt. Justitsministeren er forandret, men hvordan?

Hvis man vil vide mere, henviser jeg til forfatterens omfattende hjemmeside www.kjoeller.dk, hvor man bl.a. kan finde en masse supplerende gimmicks, såsom forlagets ansvarsfraskrivelse og undskyldning for udgivelsen.

”Lingos lov” får mig til at spørge, om der ikke er nogen kvalitativ bundgrænse for satire? Jeg forventer ikke, at alt i genren har det tårnhøje niveau, som Jan Stage nåede for fem år siden med Balkan-romanen ”I herskerens spejl”, men til gengæld gider jeg da heller ikke blive spist af med det rene og skære fjolleri, som oven i købet er sløset skrevet (på side 11 er der en blind man, der glor). Da forlaget Hovedland for et lille års tid siden udgav Flemming Chr. Nielsens ”Nytårstalen” var der tale om begavet satire, som man håbede at Anders Fogh Rasmussen ville læse. Denne gang kan både chefen og hans nye pressechef roligt lade være.

Klaus Kjøller: Lingos lov. 239 sider, 225 kr. Hovedland.