Hævnaktion og retsløshed

Weekendavisen den 30. december 2021.

Bitterfissen. Den svenske feminist, aktivist og forfatter Maria Sveland er hovedperson i et retssalsdrama om voldtægtsanklager og bagvaskelser.

En af Sverige mest kendte forfattere, journalist og feministisk samfundsdebattør Maria Sveland, er blevet anmeldt til politiet for at have fotograferet ulovligt ved en retssag i Stockholm tingsrätt i maj (domstolens førsteinstans, der svarer til byretten). Retssagen handlede om en kvinde, der stod anklaget for grov bagvaskelse af en mand, som hun havde meldt for at have begået voldtægt mod hende. Der var ikke hold i beskyldningen, og kvinden blev anklaget for bagvaskelse.

Maria Sveland – der brød igennem med den fandenivoldske og feministiske roman Bitterfissen (2007) – var til stede i retssalen, fordi hun som forfatter og journalist arbejder på en bog om netop den slags sager. Hun ser en tendens til, at mandlige seksualforbrydere går til modangreb på de kvinder, der har anmeldt dem for voldtægt, med beskyldninger om bagvaskelse, og efter retssagen skrev hun på Instagram:

”Så har jeg tilbragt endnu en dag i en retssal, hvor endnu en mand, der er anklaget for seksualforbrydelse, har haft ondt af sig selv og fortalt hvor dårligt han har det med at være anklaget.”

Sammen med teksten offentliggjorde Maria Sveland også et foto, hun havde taget i smug fra sagen i Stockholms tingsrätt. Det er ulovligt at tage billeder i retten, dels af hensyn til offeret, dels af hensyn til retshandlingen, men på forfatterens smugfoto kunne man se den mand, der havde været anklaget for voldtægt og nu omvendt anklagede kvinden, der havde anklaget ham, for grov bagvaskelse. Desuden kunne man se mandens advokat, dommeren og flere nævninge. Samtidig opfordrede Maria Sveland i teksten sine 18.000 følgere til at støtte den bagvaskelsesanklagede kvinde.

Da Svenska Dagbladet ringede hende op i sidste uge, sagde hun ifølge avisen blot, at hun ikke havde nogen kommentar, hvorefter hun afbrød samtalen. Derefter skrev hun på sin Instagram at hun ikke havde taget fotos i smug, og at hun ikke har lagt noget op, som hun ellers er blevet anmeldt for. Hun har bare googlet ”retssag” og fundet et foto, som hun har brugt til illustration. Der er derfor ikke tale om ulovlig fotografering, mener hun.

Hvordan manden, advokaten, dommeren og nævninge m.fl. var havnet på det foto, Maria Sveland havde fundet på nettet, er vist stadig et mysterium. Advokaten bag anmeldelsen mod forfatteren, Åke Broné, mener da også, at forfatteren har fjernet det oprindelige fotografi, som hun havde taget og offentliggjort ulovligt på Instagram, og erstattet det med et andet. Han er ikke i tvivl:

”Det her er en forbrydelse, hvor strafferammen kan give fængsel. Hendes handling kan ikke forstås anderledes, end at hun ville hænge min klient ud og støtte den kvinde, der var tiltalt for grov bagvaskelse.”

I sidste uge kommenterede Maria Sveland så Svenska Dagbladets artikel om, at hun var blevet politianmeldt. På Instagram skrev hun til sine følgere:

”Den aktuelle sag handler om en kvinde, som vi kan kalde ”Emma”. Hun skrev på Facebook om et overgreb, hun havde været udsat for. Efterforskningen blev nedlagt og førte aldrig til tiltale, sådan som det er i 90% ad alle anmeldelser om seksualforbrydelser. Den mand hun havde anklaget for voldtægt, anmeldte hende for grov bagvaskelse, hvilket tydeligvis er blevet ”det nye sort” for mænd, der er anklagede for seksualforbrydelser.”

Maria Sveland er en meget aktivistisk forfattertype med et stærkt engagement i metoo. Hun mener, at medierne behandler sagerne til mændenes fordel, og at kvinder der har været offer for krænkelser, risikerer at blive anklaget for bagvaskelse (på svensk: förtal). Derfor har hun været med til at stifte Förtalskassen, der skal yde økonomisk støtte til kvinder i den slags situationer.

Tidligere på året stod Maria Sveland også bag en serie dokumentarprogrammer med vidnesbyrd fra kvindelige ofre for seksualforbrydelser, De rättslösa. Hun producerede serien sammen med skuespiller og tv-vært m.m. Cissi Wallin. Hun var en af den svenske metoo-bevægelses pionerer, men har selv en dom om injurier imod sig, fordi hun uretmæssigt beskyldte en mand for voldtægt.

Serien om de retsløse var et erklæret modsvar til de mange interviews i medierne, hvor mænd, der var anklaget for voldtægt og krænkelser, har fået taletid. Maria Svelands kritikere kan derfor hævde, at hun helt principielt og ufravigeligt har taget enhver kvindes parti imod en enhver mand. Men det får hende ikke til at vige en tomme:

”Dette handler helt enkelt om, at endnu en fornærmet mand vil hindre ytringsfriheden og demokratiet ved at lægge hindringer i vejen for mit arbejde med bogen. En ren hævnaktion. Det er både sørgeligt og oprørende, at vi lever i en verden, hvor voldtagne kvinder ofte må vente i månedsvis inden deres sag bliver taget op, fordi politiet og anklagemyndigheden mangler ressourcer, mens en ”sag” som denne bliver sagsbehandlet i løbet af få uger. At den her fornærmede mand nu sløser med samfundets ressourcer og tvinger politi og anklagemyndighed til at bruge værdifuld tid og energi på det her, når de har så uendeligt vigtigere sager at tage sig af, er stødende og et misbrug af vores skattekroner.”

Til de svenske journalisters fagblad siger Maria Sveland, at hun har anmeldt Svenska Dagbladet og flere andre medier til Medieombudsmanden – Sveriges svar på Pressenævnet – fordi de bragt hendes navn og billede, selvom der endnu ikke er rejst nogen sigtelse mod hende.