Weekendavisen den 5. maj 2017.

Kontroversen. Skal højreradikal avis have lov at deltage i Bogmessen i Göteborg? Messen er nået frem til et hændervridende ja. Forfatterne er splittede.

BogForum i Bella Center i København, november 2017. Glade læsere vælter ind for at se girafferne og fylde rygsækken med gode bøger. Det er som det plejer at være, og så alligevel slet ikke. Den gode stemning er spoleret, for en lang række kendte forfattere nægter at sætte deres ben i messehallerne. I stedet har de skrevet under på en protest over, at arrangørerne har udlejet en stand til et forlag, der udgiver fremmedhadsk nationalistisk litteratur på den yderste højrefløj. BogForums ledelse forsvarer sig med, at messen ikke foretager politisk censur.

Ja, det er et teoretisk tænkt eksempel, men det kan nemt nok blive virkelighed. I Sverige har man netop nu, og for andet år i træk, en diskussion om hvem, der skal være inde i varmen og hvem, der skal være ude i kulden på den store bogmesse i Göteborg. Helt centrale principper om ytringsfrihed og demokrati er på spil.

Helt konkret har 150 forfattere, oversættere m.m. bebudet at det ikke vil deltage, så længe messen lader forlaget Nya Tider leje en stand. Forlaget, der udgiver en avis, er stærkt højreorienteret og nationalistisk, og af kritikerne karakteriseres det ligefrem som halvnazistisk.

Blandt de forfattere, der har skrevet under på en boykot af bogmessen, er store navne som Sara Stridsberg, Klas Östergren og Peter Englund, alle medlemmer af Det Svenske Akademi, samt Johannes Anuyru, Athena Farrokhzad, Aris Fioretos, Mara Lee, Göran Rosenberg, Eva Ström, Andrzej Tichý, Jenny Tunedal m.fl. Også et par danske digtere er med på listen, nemlig Mette Moestrup og den i Göteborg bosatte Jesper Brygger.

Underskriverne – som bakkes op af flere centrale forlag – ønsker ikke at deltage på messen, hvor Nya Tider kan sprede deres budskaber. Deres modstand blev forstærket i marts, da en film begyndte at sprede sig på nettet. I filmen opfordrer en af Nya Tiders redaktører avisens læsere til at opsøge kritiske journalister på deres hjemadresser for at skræmme dem til tavshed.

Bogmessens direktør, Maria Källsson, har beklaget at forfatterne ikke kommer, men hun siger at messen fuldt ud respekterer de forfattere, der har et andet synspunkt, end bogmessens: ”Holdningsfrihed gælder naturligvis også de forfattere, som afstår fra at deltage,” siger hun.

Her kan man tale om at balancere på en knivsæg, for Bokmässan prøver både at forsvare udstillernes ytringsfrihed og vise forståelse for protesten. Dén kunst har messen øvet sig i siden sidste år, hvor Nya Tider bestilte en stand, som i første omgang blev afvist, hvorefter messen vendte på en tallerken af hensyn til ytringsfriheden.

I kølvandet på debatten i fjor, sagde Bokmässan, at den fremover ville konsultere eksperter for ”validering” af udstillere, og svenskerne søgte hjælp hos tyske kolleger. Til svensk kulturradio sagde Jürgen Boos fra den internationale bogmesse i Frankfurt, at man i et demokratisk samfund ikke kan udelukke mennesker fra en bogmesse:

”En bogmesse handler om mangfoldighed. Man må inkludere alle slags mennesker fra alle sider af samfundet, uanset om det er højre eller venstre, så længe de ikke overtræder loven. Vi prøvede i mange år at ekskludere nogle mennesker fra messen, men det bør man ikke gøre i et demokrati.”

I dag siger messeledelsen, at den ikke deler holdninger med Nya Tider, men at bogmessen også skal kunne rumme afskyelige synspunkter, så længe de ikke overtræder lovens rammer. Det er et hænder vridende ja til Nya Tider, og Bokmässan opfordrer alle til at deltage i indsatsen mod intolerance på bogmessens egen arena. Den varsler 30 seminarer om, hvordan demokratiet kan beskytte sig selv.

En af de forfattere, der har besluttet at deltage i messen, er Elisabeth Åsbrink, som ellers i fjor skrev under på en boykot mod Nya Tider. Hun forklarer det på denne måde: ”Alle ekstremister, højre, venstre eller religiøse, ønsker at fremprovokere indskrænkninger af samtalen, ja af selve det grundlag, som demokratiet bygger på, nemlig ytringsfriheden. Det kan jeg ikke acceptere. De skal ikke have magten,” siger hun.

Jan Guillou har samme synspunkt: ”Ytringsfriheden er til for alle, ikke kun for Det Svenske Akademis medlemmer. Ytringsfrihedens problem handler om mennesker i den politiske udkant, og jeg kan ikke se forskel på Nya Tider og Sverigedemokraterne.”

Trods boykotten af Bokmässan, vil de protesterende forfattere kunne opleves i Göteborg i messedagene fra den 28. september til 1. oktober. Göteborgs Litteraturhus og Världskulturmuseet er nemlig i fuld gang med at planlægge et alternativt program. Mon ikke det bliver en litterær markering for tolerance og imod højreekstremisme?

Bokmässan siger, at deltagelse af højreradikale organisationer desværre er den pris, som en bogmesse må betale for at være en åben, demokratisk arena med ytringsfrihed som en base, der ikke er til forhandling. Maria Källsson meddeler, at messen overvåger situationen, og at alle beslutninger om deltagelse kan ændres helt frem til åbningen i september. Det kunne jo lyde som en musefældeklausul, der kan anvendes til at smide Nya Tider på porten. Spørgsmålet er, om de vil teste grænsen for messens tålmodighed i jagt på et martyrium? Måske har de intet at tabe ved at blive udelukket fra Göteborg-messen. I så fald kan de jo søge stadeplads på BogForum.Kommentarer

11 kommentarer til “Frie ord?”:
 1. Lars Hartvig

  ” Deres modstand blev forstærket i marts, da en film begyndte at sprede sig på nettet. I filmen opfordrer en af Nya Tiders redaktører avisens læsere til at opsøger kritiske journalister på deres hjemadresser for at skræmme dem til tavshed.”

  Dette er en lodret løgn, der findes ikke nogen video af den slags. tværtimod har redaktørerne på Nya Tider taget afstand fra MSM’s brug af hjembesøg.

  Jeg håber virkelig for din troværdighed, at du kan komme med en henvisning til videoen

 2. Klaus Rothstein

  Tak for din kommentar. Det havde været mere korrekt at skrive, at en af Nya Tiders redaktører støtter og medvirker i en video, der opfordrer til trusler mod journalister på deres hjemadresser. Filmen er ifølge svenske medier fremstillet af en højreradikal aktivist ved navn Bechir Rabani under medvirken af Sanna Hill, redaktør på Nya Tider. Ifølge svenske medier florerede filmen på Facebook i marts. Om den stadig gør, ved jeg ikke, for jeg er ikke på Facebook.

  https://www.svt.se/kultur/medier/hot-mot-journalister-allt-mer-orkestrerade

 3. Lars Hartvig

  Sanna Hill hverken opfordrer til noget, medvirker eller støtter videoen.

  Har du forsøgt at få en udtagelse fra Nya tider inden artiklen røg i pressen?

  Man behøver ikke at være på sociale medier for at se videoen, som findes på dette link https://www.youtube.com/watch?v=HUM2pAjJOWg . Videoen gør udover et hjembesøg, opmærksom på at medierne selv er gode til at udhænge bekymrede svenskere. Hvorfra det fremgår at Bechir Rabani er højreekstremist kan jeg ikke umiddelbart finde ud af. Jeg kan heller ikke høre hvornår truslerne fremsættes i videoen.

 4. Lars Hartvig

  Rettelse: ‘Højreradikal aktivist’ istedet for ‘højreekstremist’.

 5. Maria

  Maria från Sverige här.

  Sanna Hill var inte ens med i videon, och hon filmare inte. Hon har inte uttalat sig i videon alls, det var en syrisk man vid namn Bechir Rabani som gjorde. Sanna var där i ett par timmar och fotograferade Bechir Rabani. Jag tror verkligen att du har fått detta om bakfoten. Sanna har inte gjort en enda uppmaning, speciellt inte i den filmen.

 6. Maria

  Dessutom har videon i fråga inte blivit anmäld för vare sig hot (trusler) eller någonting annat, det är viktigt att ta upp i sammanhanget.

 7. Lars Hartvig

  Klaus:
  Sender du en rettelse til Weekendavisen?

 8. Klaus Rothstein

  Jeg ved ikke hvad jeg skal rette. Jeg har meget fair citeret omtale i svenske medier. Hvis der er uenighed om en detalje i gengivelsen, er læserbreve altid velkomne.

 9. Lars Hartvig

  Du skal skrive at følgende er falsk:

  “I filmen opfordrer en af Nya Tiders redaktører avisens læsere til at opsøge kritiske journalister på deres hjemadresser for at skræmme dem til tavshed.”

 10. Klaus Rothstein

  Jeg opfordrer dig igen til at sende et læserbrev.

 11. Carsten Andersson

  Bechir Rabani som jobbar på en mottagning för ensamkommande flyktingbarn högerextremist?
  Dom här satir sidorna börjar bli jobbiga.

Skriv en kommentar