B-dag i BellaCenter

Weekendavisen den 9. november 2012.

Bogforum 2012. Det litterære swung kommer fra de helt små forlag, ikke fra de store. Bogbranchens svar på bryggeriernes J-dag begynder i dag.

Efter års overvejelser og tøvende tilløb, besluttede arrangørerne af Bogforum i fjor, at messen i 2012 skulle flytte ud til de store kongreshaller i BellaCenter på Amager. Den gamle adresse – Forum på Frederiksberg – kunne nemlig ikke længere klare publikumspresset.

Nu spørger alle forlagsfolk og boghandlere så om bogbranchens fætter-kusine-fests intense steming fra Forums gyder kan bevares, eller om den går tabt på de brede boulevarder i Bella. Arrangørerne tør ikke tro at publikumstallet nødvendigvis stiger, bare fordi der er plads til flere mennesker, og alt kommer derfor til at afhænge af messens indretning og designet af standene. Der er nu 9.000 m2 at gøre godt med, 4.000 m2 mere end i Forum.

Men pyt nu med indretningsarkitekturen. Hvad med bøgerne, litteraturen? Hvad betyder flytningen og de nye faciliteter for messens indhold? Av, av, øm tå!

I årevis har mange branchefolk efterlyst litterære seminarer og debatter på Bogforum – Bok&Bibliotek i Göteborg er et forbillede – velvidende at der ikke var plads. Men det er der nu.

Det kan bare ikke aflæses i programmet. Det har projektleder og programansvarlig Stinne Hjortlund Kristoffersen dog en forklaring på. Til Politiken har hun sagt: “Göteborg er også en biblioteksmesse, som man blandt andet bruger til efteruddannelse, men på vores nye faglige scene kunne jeg godt forestille mig, at vi fremover får mere tematiserede debatter.”

Der er altså forandringer i farvandet. Måske. Bare ikke i år, hvor arrangørerne holder snuden i det spor, som gennem mange år sikrede vækst. Bogforum – som klogeligt har beholdt sig navn, selvom adressen er ny – giver til gengæld selvstændig plads til fagbøger, børnebøger og e-bøger, hvilket er tiltrængt og positivt. Og til kogebøgerne som samles omkring en Madscene – så ved man jo hvor man ikke skal gå hen, hvis man vil undgå sushi, stenalderkost og kendiskokke ad libitum.

Men tilbage til det litterære. I sidste uge efterlyste Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen flere udenlandske forfattere, både kendte og ukendte på Bogforums program. Men hvis man ser programmet igennem, er der faktisk ikke så få udenlandske navne endda.

Groft sagt fordeler de sig i to puljer: En med brede bestsellerforfattere udi historiske romaner, krimier, thrillers eller chick-litt, og en med litterære romaner.

I den første pulje finder man Ken Follet, Robert Goddard, Jan Guillou, Lars Kepler, Åsa Larsson, Chris Cleave, Jill Mansell og Anne B. Ragde.

I den anden pulje er pakistanske Nadeem Aslam (Vågenatten), tyske Eugen Ruge (I tider med aftagende lys), russiske Mikhail Sjisjkin (Venushår), norske Tomas Espedal (Mod naturen), sierra leonesiske Aminatta Forna (Til minde om kærligheden), norske Merethe Lindstrøm (Dage i stilhedens historie, hædret med Nordisk Råds Litteraturpris i år), svenske Göran Rosenberg (Et kort ophold på vejen fra Auschwitz), norske Hanne Ørstavik (Hyænerne), svenske Linn Ullmann (Det dyrebare), svenske Anna Ringberg (Boys), tyske Anne Chaplet (Caruso synger ikke mere) og hollandske Gerbrand Bakker (Omvejen).

Af disse 20 udenlandske forfattere er de ti ikke internationale kommercielle trumfkort, og flertallet af disse litterære forfattere udkommer i øvrigt på nogle af branchens mindre forlag, som drives af forlæggerne selv, måske med hjælp fra en enkelt deltidsmedarbejder og en praktikant eller to – fire titler fra Batzer, tre fra Tiderne Skifter og én fra hhv. C&K, Sohn og Per Kofod, mens store Lindhardt & Ringhof og gigantiske Gyldendal også hver har én gæst fra udlandet, som ikke i forvejen storsælger. Gyldendal lurepasser lidt og lodder stemningen med hollandske Gerbrand Bakker, men savner næppe andre af de finere forfattere fra udlandet. Til gengæld ville de vældig gerne have haft at J. K. Rowling lagde vejen forbi før næste uges danske udgivelse af hendes første roman for voksne.

Sagen er, at forlagene nu skal beslutte om de vil invitere en forfatter til efterårets bogmesse i BellaCenter, eller om de hellere vil have besøg på Louisians nye, internationale litteraturfestival som på to år har bidt sig fast i sensommeren. Nogle forfattere passer bedre til det ene, andre til det andet, og alt tyder på at især de store forlag inviterer de brede forfattere til Bogforum og de mere litterære til Louisiana. Det er der en vis logik i, og man kan derfor ligeså godt aflyse den del af debatten, der gerne vil have Bogforum til at være noget andet, end Bogforum er.

Som en omnibusmesse rummer den hvadsomhelst, men man må kigge i vejviseren efter temadebatter og litterært-politiske seminarer. Forum bliver aldrig Göteborg. Og slet ikke Louisiana. Det er derfor helt forventeligt, at der mangler litterært swung fra den internationale forfatterscene – det tankevækkende er, at vi kan takke de små forlag, der sikrer det.

Men, ok! Bogforum er en publikumssucces, og hvorfor så ændre opskriften? Også i år kommer bogglade danskere hertil fra hele landet, mange i turistbusser som lokale boghandlere (i det omfang den slags stadig findes ude i provinsen) har arrangeret.

Messen er bogbranchens svar på bryggeriernes J-dag, hvor juleøllet “udkommer”, en slags rituel “frigivelse” af de bøger, der skal redde omsætningen op til jul, også selvom de allerede måte være udkommet. Sådan en B-dag er Bogforums åbning.

I mange år har Bogforum været hjemsted for uddelingen af Danske Banks Litteraturpris, en gavmild sag på 300.000 skattefri kroner. Men i fjor meddelte banken at det var slut med dét sponsorat, nu skulle fodboldlandsholdet begunstiges i stedet for forfatterne. Med landsholdets pavre resultater in mente, er det sikkert ikke nogen god reklameforretning for banken.

Hvad værre er: Der er ikke kommet nogen ny sponsor, og hullet er synligt. BellaCenter har selv taget ansvaret for at vedligeholde Debutantprisen, som også blev sponsorløs da banken gik, men gad vide hvorfor der ikke er nogen i erhvervslivet, der vil lægge navn og pengepung til Danmarks største litteraturpris? I England bliver Booker-prisen sponseret af en kapitalfond, og i Irland smider et managementfirma en formue i en litterær pris. Dagbladet Information og Testrup Højskole uddeler en litteraturpris, som møbelfirmaet Montana finansiere. Og de seneste års succesfulde Louisiana Literature bliver støttet af en fond.

Velkommen til B-dag.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *