Farvel til Forum – og Danske Bank

Kommentar i Weekendavisen den 11. november 2011.

Kommentar. Danske Banks litteratursponsorat slutter på årets BogForum. Fint med mig! Hvem tager over?

Jeg har deltaget i hver eneste bogmesse i Forum, siden begyndelsen under navnet Vild Med Bøger i 1993, og jeg husker tydeligt det første år, hvor kun godt og vel den ene halvdel af hallen var udlejet, bl.a. ville Gyldendal lige se det hele lidt an. I den anden halvdel var der ved gud udsalg af ægte tæpper – og måske husker jeg forkert, men var der ikke også opsat cykelbanen til seksdagesløb?!

I dag begynder så årets BogForum, og søndag eftermiddag er det slut – helt slut med bøger i Forum efter tyve år. I 2012 flytter messen til mere rummelige forhold i BellaCenter. Det har været tiltrængt i årevis, fordi messen simpelthen er blevet så stor en publikumssucces. Fra 8.000 gæster det første år steg publikumstallet eksplosivt, og gennemsnittet ligger vel på ca. 25.000.

Men det er ikke kun Forum, vi siger farvel til i år. Samtidig er det nemlig slut med Danske Banks sponsorstøtte til litteraturen. Kort tid før banken i sidste uge offentliggjorde sit monstrøst dårlige årsregnskab, meddelte den nemlig at sponsorpengene fremover ville tilflyde fodboldlandsholdet. Fint med mig, dels fordi jeg elsker fodbold, dels fordi Danske Bank ikke har været specielt heldig med sit sponsorat af de priser, der uddeles i Forum.

I halvdelen af BogForums levetid har banken finansieret den store, prestigefyldte og økonomisk tunge pris, der bærer bankens eget navn (først BG Banks Litteraturpris, siden Danske Banks Litteraturpris), og i 2003 overtog banken også Debutantprisen, som messen har uddelt siden 1993. Om litteratursponsoratet oplyser banken selv: “I Danske Bank interesserer vi os for mennesker, kultur og viden. Litteraturen afspejler i alle sine forgreninger en interesse for mennesket. Derfor er det naturligt for Danske Bank at støtte litteraturen i Danmark og være med til at øge læselysten. Desuden mener vi, at kulturel kapital og et blomstrende erhvervsliv hænger sammen. Litteratur og kultur kan nemlig give ny erkendelse og nye tanker. Tanker, der bidrager til kompetencerne og kreativiteten i erhvervslivet og vores fælles samfund.”

Flotte ord, som i praksis også har betydet prisværdig støtte til projekter for ordblinde m.m. Men nu mener banken altså ikke, at kulturel kapital og blomstrende erhvervsliv hænger sammen mere, til gengæld skal vi se det danske landshold med bankens logo på tøjet fremover, og selvom litteratursponsoratet er pebbernødder i forhold til landsholdssponsoratet, er eksponeringen via Agger, Eriksen og Bendtner naturligvis meget mere værd end finansieringen af en romanpris til enten Birgithe Kosovic, Annelise Marstrand Jørgensen eller Sven Holm.

På sin egen sære måde er det en god nyhed, at bankfolkene omprioriterer deres sponsorvirksomhed. Deres pligtskyldige støtte litteraturen har nemlig været præget af en himmelråbende uopfindsomhed – som man næppe kan bebrejde banken. De har naturligvis brugt rådgivende paneler og uafhængige komiteer til nomineringen af de forfattere, der gennem årene har kæmpet om den pengevigtige pris, men sjældent har man set så forsigtig omgang med litteraturen, ja nomineringerne har været nøjagtig så konservative, som Danske Bank selv er.

Af de 23 forfattere, der har været nomineret til den store pris siden den blev indført i 2003 har 16 af dem været udgivet af Gyldendal, og igen i år står valget mellem tre forfattere, der udkommer på det altdominernede forlag, nemlig Birgithe Kosovic, Annelise Marstrand Jørgensen, Sven Holm. De to førstnævnte har tidligere vundet den Weekendavisens Litteraturpris, så det er ikke fordi, jeg har indvendinger mod deres kvalitet. Min anke er, at Danske Bank og de skiftende nomineringsudvalg har haft meget svært ved at opdage at der overhovedet findes en litteratur udenfor Klareboderne, ja at der findes en litteratur som ikke nødvendigvis er mainstream.

Er det for meget forlangt, at landets dyreste litteraturpris også forsøger at sammensætte et felt af forfattere, der repræsenterer noget nyt og spændende? Med Danske Banks exit er tiden er inde til at ryste posen og finde en ny sponsor – og nyt navn – til landets mest pengestærke litteraturpris, som traditionelt har været knyttet til BogForum. Man kan jo kun håbe lønligt at der – selv i krisetider som disse – er virksomheder derude, der vil støtte litteraturen fremover. Søges: forfatternes nye filantrop. Samtidig kan arrangørerne jo mageligt gentænke konceptet, så messen fremover bliver både mere poetisk og mere politisk.

Efter denne weekend siger vi: Farvel, Forum – og tak. Vi ses i Bella 2012! Og ang. Danske Bank: det er forhåbentlig noget landsholdet fremover leverer til modstanderne.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *