Peristaltik og romantik

Kommentar i Weekendavisen den 20. marts 2009.

Lægenoveller. De lægestuderendes bogforlag viser sundhedstegn i en syg branche.

Ind ad havelågen trådte to unge mennesker i fuldt hospitalslægeornat: hvide kitler, hvide bluser, hvide bukser plus stetoskoper. Jeg åbnede døren og spurgte, hvem de havde tænkt sig at operere, idet jeg tænkte at de naturligvis havde taget fejl af min vej og den identiske parallelvej, hvor der nu lå en sagesløs pensionist og ventede. Men de to unge medicinere var rappe i replikken: ”Vi er kommet efter dig! Du læser for mange kedelige bøger, og vi kommer derfor med en bog til dig!”

Op af kittellommen, der normalt kun tynges af medicinhåndbogen, dukkede nu en lille gul bog. På omslaget ser man i kulørt-kitschet tegneseriestil en doktor og en sygeplejerske og et hjerte med et stort, hvidt Røde Kors-kors. Titlen står med guldskrift, der træder op fra kartonet: Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter. Og øverst læser man: Under kitlen banker moderne lægehjerter af guld. Og så er tolv forfattere listet op, bl.a. kendte navne som Pia Juul, Jens Blendstrup, Lars Frost, Pablo Henrik Llambias m.fl.

De to unge mennesker forklarede: ”Vi kommer fra FADL, foreningen af danske lægestuderende. FADL’s forlag udgiver normalt kedelige fagbøger om dialyse, anæstesi og thoraxkirurgi, men nu prøver vi at forny lægenovellen. Derfor har vi bedt en række moderne danske forfattere skrive en historie, hvor der mindst skal optræde én læge… Og hvis vi sender bogen til avisen, havner den jo bare i en bunke på redaktionerne, så nu tager vi rundt til udvalgte anmeldere…”

Sådan forklarede de to unge medicinstuderende – Frederik Tebering og Kristin Steinthorsdottir – deres hjemmebesøg. Dét kunne jeg ikke stå for. I al sin enkelhed er FADL’s distributionsform jo genial. Tusindvis af de mere end 10.000 titler der udkommer i Danmark hvert år, får aldrig mediernes opmærksomhed, fordi de simpelthen drukner eller går til i deres egen diskretion. Men når et medicinsk fagbogsforlag beslutter at forny lægenovellegenren og sender et par fremtidslæger i kampuniform ud til anmelderens privatadresse, ja så er det en markeds- og metodefornyelse, og så fortjener de sgu omtale.

Det er opbrudstider i bogbranchen. Gamle forlagskendinge halverer staben, mens nye pionerer skyder op med hidtil ukendte midler og metoder. Men naturligvis gør det ikke tricket i sig selv at gå på hjemmebesøg hos kritikeren, hvis ikke den litterære kvalitet er i orden. Men heldigvis er der mange gode bidrag i lægenovelleantologien, særligt holder jeg af Pia Juul, der er i sit mest kyniske humør med historien om gynækologen Lissy, der ydmyger sine patienter.

Og så tager jeg hatten af for konceptudvikler Jan Frejlev og forlagsredaktør Thomas Bo Thomsen, der har skrevet et ret så morsomt forord. Dr. Frejlev og Dr. Thomsen skriver bl.a.: ”Det har været en stor fornøjelse at udgive denne lægenovelleantologi. Og selvom kittelmændene stadig ikke helt forstår de følelsesmæssige nuancer og sproglige implikationer i den for os noget ukendte verden: skønlitteratur – vi er mere vant til statistikker over kræftformer i Danmark, illustrationer af rektale operationsprocedurer og røntgenkataloger, og desuden blander vi altid metaforer sammen med metabolitter, og vi foretrækker til enhver tid semipermeabilis frem for semiotik, rolandiske spikes frem for Roland Barthes, peristaltikken frem for Romantikken og larynx frem for lyrik – så kan vi da kende kvalitet, når den er så åbenlys som i tilfældet med disse moderne danske lægenoveller.”

Dr. Teberings og Dr. Steinthorsdottirs hjemmebesøg er et sundhedstegn i en syg branche.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *