Marek Krajewski: Kalendermordene

Anmeldelse i Weekendavisen den 23. december 2009.

På polsk. Hvem efterlader kalenderblade på maltrakterede og parterede lig i Breslau i 20’erne?

Jordens undergang

Det er vinter og sort søle i 1920’ernes tyske Breslau – nutidens polske Wroclaw. Nazismen er højeste politiske mode, cabareterne er klædt i rødt fløjl og grønt lampeglas, betalingspigerne hænger på gadehjørnerne, og på beværtningerne sætter tjenerne øl og flæsk på bordet foran firskårne mænd, der puster blå røgringe mod loftet.
Og midt i det hele er en særdeles mystisk og bestialsk morder på spil.

Kriminalråd Eberhard Mock har ét afgørende spor at arbejde med, da de første maltrakterede lig dukker op. Først blev en alkoholiseret, nazistisk musiker fundet i et hulrum bag et værksted, dræbt og bundet til en krog. Derefter bliver en arbejdsløs, kommunistisk klejnsmed fundet i sin lejlighed, myrdet og parteret. I begge tilfælde har gerningsmanden efterladt et kalenderblad på ligene – men hvad skal de betyde? Hvad symboliserer datoerne? Hvad ønsker morderen at fortælle? Eberhard Mock indser hurtigt, at ofrene intet har med hinanden at gøre. Svaret må ligge i datoerne. Og i gerningsstederne.

Mens kriminalråden efterforskerne mordene – og ikke overraskende geråder i en gevaldig konflikt med sin unge og sensuelle kone, som han forgæves forsøger at besvangre – kommer nye drab til. Samtidig rumsterer en vaskeægte dommedagsprofet, Baron Aleksiej von Orloff, der varsler jordens undergang for sin lille kult i Breslau. Ifølge baronens lære, er nutidens mord en spejling af mord, der er begået i fortiden. Men hvor fører det Eberhard Mock hen? Hvad har dommedagsprofeten med kriminalrådens kone at gøre? Og med Gud og frelserens genkomst?

Kriminalråd Eberhard Mock er en befriende og inspirerende anderledes krimi-karakter. Han er lige så langt fra de kølige engelske opdagere som fra de fortagsomme nordiske journalistkvinder (og deres mænd), og mest af alt er han europæisk noir anno dazumal. På polsk. Mest af alt minder han om Mario Conde, den cubanske forfatter Leonardo Paduras kommissær. Både Mock og Conde har en uforløst intellektuel, filosofisk eller kunstnerisk side, begge har hang til mad, begge har vrøvl med kvinderne og cheferne, begge har temperament, og begge er oppe mod grænseoverskridende mordere. Det er svært at forny genren uden at forfalde til stereotyper.

Kalendermordene er bind to i en serie af fire krimier om Eberhard Mock, som den polske forfatter, filolog og latinlektor ved Universitetet i Wroclaw, Marek Krajewski, har international succes med. Men gad vide om danske læsere gider at opdage ham, eller om vi kun kan stave til Stieg Larsson og (snart) Lars Kepler? Marek Krajewski fortjener et publikum, for han skriver med tone, stil og stemning. Breslau i 1920’erne er dejlig dekadent og depraveret, og mysteriet om de bestialske kalendermord er skrevet med et enormt kriminalistisk talent og en blodrød fascination af det okkulte.

Marek Krajewski: Kalendermordene. Oversat fra polsk af Hanne Lone Tønnesen. 296 sider, 269 kr. Tiderne Skifter.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *