Duel ved daggry

Kommentar i Weekendavisen den 16. maj 2008.

Birthe Rønn Hornbech. Folketingets liberale meningsrevisor er tilbage. Det betyder at ministeren må gå.

Birthe Rønn Hornbech bør gå af som integrationsminister. Hun kan naturligvis ikke være en del af en regering, som hun er i lodret opposition til på et dominerende værdipolitisk område, og da hendes tørklædekronik i Politiken var skrevet med en fuldkommen bevidst og klartseende illoyalitet, bør det kun være et spørgsmål om tid før furien er faret.

Efter at have holdt lav profil og tålt at blive manuduceret af Pia Kjærsgaard i diverse asylpolitiske spørgsmål, udfordrede integrations- og kirkeministeren alt og alle i onsdags. Anders Fogh Rasmussen reagerede hurtigt ved at banke hende på plads, men krisen er kun tilsyneladende løst, og regeringen fremstår uhyre driftssvag, især fordi dette er historien om en forudsigelig konflikt. Ja, faktisk har statsministerens udnævnelse af Birthe Rønn Hornbech, der skulle være regeringens menneskevenlige ansigt, vist sig at være en klar fejlansættelse – fordi planen ikke var sanktioneret af de virkelige magthavere i Dansk Folkeparti.

Ministeren genoptog med sin kristne solidaritetserklæring med muslimernes tørklæde en værdikamp, som hun tidligere har ført mod Dansk Folkeparti om det forkætrede stykke stof. Birthe Rønn Hornbech og Pia Kjærsgaard har tidligere været ved at strangulere hinanden i tørklædeprincipper, og i de seneste uger har ministeren fulgt debatten om Domstolsstyrelsen og varet sin mund, men nu har den værdipolitiske debat mellem Birthe Rønn Hornbech på den ene side og Dansk Folkeparti og regeringen i øvrigt, har nået et punkt, hvorfra der ikke går nogen vej tilbage.

Debattens tre positioner ser sådan ud: Birthe Rønn Hornbech kombinerer et liberalt menneskesyn med råderum til religionerne. Anders Fogh Rasmussen kombinerer et liberalt menneskesyn med en vis bremse på religionerne. Og Dansk Folkeparti kombinerer danskhed med islamofobi (antisemitisme, bare med muslimer). Statsministeren sekulære budskaber om religionsneutralitet kan ikke forenes med Birthe Rønn Hornbechs liberale frisind, der ikke levner plads til et tørklædeforbud, og spørgsmålet er, hvor integrations- og kirkeministerens loyalitet ligger: hos regeringen og partiet, eller i principperne? Gæt selv.

Hvad er Birthe Rønn Hornbech ude på, når hun udfordrer til duel ved daggry? Mon ikke hun fiskede efter en fyring, så hun kan genindtage rollen som lone rider? Onsdag eftermiddag lod statsministeren nervespillet fortsætte ved ikke at fyre sin minister, men tiden er alligevel inde til at overveje, hvem der skal være Danmarks næste integrationsminister.

Som bekendt overtog Birthe Rønn Hornbech kun modvilligt efter Rikke Hvilshøj, som hun ikke nærede den store politiske respekt for, oven i købet så modvilligt, at hun ikke engang gad prøve at skjule det. De forlig, hun har været nødt til at indgå, har ikke været efter hendes smag, og hun hader at Dansk Folkeparti har magten til at stramme strikken om hendes hals, og hun vil opnå umistelig hæder i brede kredse, hvis hun slipper den ministerpost, der enten presser hende til medansvar for ting, hun ikke kan stå inde for (asylbørnene, udvisning af terrormistænkte uden dom) og tvinger hende i knæ overfor fanatikerne, som hun kalder dem, fra Dansk Folkeparti.

Birthe Rønn Hornbech har nu sat sin fod ned med sådan en styrke, at hendes politiske, personlige og moralske integritet står og falder med denne sag. De muslimske tørklæder er blevet et kardinalpunkt, og på den værdipolitiske slagmark er det livet om at gøre for det religiøse menneske – altså Birthe Rønn Hornbech – at værne om de religiøses ret til at vise deres religiøsitet. Her er hun mere liberal, end Venstrefolk flest, og i hvert fald er hun mere principfast, for hvordan skal man kunne begrænse islam uden samtidig at begrænse alle andre religioner?

Dette er begyndelsen på slutningen af Birthe Rønn Hornbechs korte tid som integrationsminister, og en opsigelse eller fyring vil komme som en befrielse for hende selv, men også som en slags sejr for Dansk Folkeparti. Men vigtigst af alt: det vil være en gevinst for samfundsdebatten, som faktisk først får rigtig ilt, når Birthe Rønn Hornbech tager ordet. Ved hendes ministerudnævnelse, spurgte jeg her i avisen, om vi mon fik en god minister eller mistede en god debattør. I onsdags fik vi svaret: Debattøren lever stadig, og når det virkelig gælder, har hun magten over ministeren. Folketingets liberale meningsrevisor er tilbage. Men ministeren må gå.

PS: På indenrigsministeriets hjemmeside findes et menupunkt med Birthe Rønn Hornbech artikler og debatindlæg. Onsdag aften var den kronik, som hele landet taler om, endnu ikke lagt på. Måske tvivlede webredaktøren på hvem, der var hans politiske chef ved solnedgang?

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *